Zutaten Boden & Streusel
300g Weizenmehl
100g Zucker
200g Butter (kalt, in Stücken)
1 Ei (M)
1pckg Backpulver
Zutaten Füllung
450ml Milch
100ml Sahne
1pckg Vanille-Puddingpulver
80g Zucker
1TL Zitronenabrieb (optional)
140g Mohn (gemahlen)
Zubereitung
Ofen auf 190 Grad Ober- und Unterhitze vorheizen. Ein Blech (ca. 32*11 *3 cm) mit Backpapier auslegen. Als erstes die Füllung vorbereiten. Dafür Milch und Sahne aufkochen, sobald die Milch kocht, Zucker und Vanille-Puddingpulver dazugeben und unter Rühren aufkochen lassen. Vom Herd nehmen. und den gemahlenen Mohn sowie evtl. Zitronenabrieb unterrühren. Füllung beiseitestellen.
Für den Knetteig alle Zutaten in eine Schüssel geben und entweder in einer Küchenmaschine oder mit den Händen zu einem Teig verarbeiten.
Rund die Hälfte des Teiges mit den Händen auf den Boden des Bleches verteilen. Mohnmasse darüber verteilen. Den restlichen Teig mit den Fingern zu Streuseln krümeln und gleichmäßig über den Mohnpudding geben. Kuchen ca. 30 Minuten backen (Achtung je nach Ofen kann dies sehr variieren, bei uns hat es nur 20 Minuten gebraucht). Auf dem Blech abkühlen lassen.
Quick poppy seed crum Cake
Ingredients base & crumble
300g wheat flour
100g sugar
200g butter (cold, in pieces)
1 egg (M)
1pk baking powder
Ingredients for filling
450ml milk
100ml cream
1pk vanilla custard powder
80g sugar
1 tsb lemon zest (optional)
140g poppy seeds (ground)
Preperation:
Preheat the oven to 190 degrees top and bottom heat. Line a tray (approx. 32 * 11 * 3 cm) with baking paper. First prepare the filling. To do this, bring the milk and cream to the boil as soon as the milk boils, add the sugar and vanilla custard powder and bring to the boil while stirring. Take it off the stove. and stir in the ground poppy seeds and possibly lemon zest. Set the filling aside.
For the kneading dough, put all the ingredients in a bowl and process into a dough either in a food processor or with your hands.
Spread around half of the dough with your hands on the bottom of the tray. Spread the poppy seed mixture over it. Crumble the remaining dough into crumbles with your fingers and pour evenly over the poppy seed pudding. Bake the cake for about 30 minutes (note that this can vary a lot depending on the oven, it only took 20 minutes for us). Let cool on the baking sheet.